Ballet de Luxe

_hsp1075_low.jpg
 

Ballet de Luxe 

Gamle Scene, Det Kgl. Teater
12. januar - 4. april 2020

Man er tørstig efter mere, hvilket er en kunst at kunne fremprovokere. Programmet favner diverse energier, stilarter, følelser og udtryk - og netop dét gør Ballet de Luxe aldeles De Luxe!

Af: Anna Sharko

HVAD ER DET
Med denne tre-akters forestilling kan du som balletnørd- eller nybegynder lade dig blive beriget af balletverdenens små guldklumper. Ballet de Luxe er en tilbagevendende hyldest til balletten, der i denne omgang bliver skabt af en sammensmeltning af balletterne Ballo della Regina, August 2.0 samt 3. akt af Raymonda

Som en garvet balletkender, vil man muligvis have opdaget, at årets Ballet de Luxe program består af tre meget forskellige men anerkendte stilarter. Værkerne er nemlig en blanding af en henholdsvis amerikansk, dansk og russisk balletstilart. 

Den amerikanske George Balanchine er koreografen bag Ballo della Regina, og hans værk fremhæver kvindernes styrker og detaljer med trin, som bliver hurtigere og hurtigere, sværere og sværere. August 2.0 er en rejse til herrernes univers med en koreografi af Nikolaj Hübbe og Dinna Bjørn - inspireret af Bournonvilles skole. Programmets sidste del er Raymondas 3. akt, der viser sig som et russisk, overdådigt og pompøst bal, som absolut danses med manér. 

VI MENER
Før denne anmeldelse for alvor begynder, må jeg slå fast; aldrig har Den Kongelige Ballet stået så knivskarpt, danset så appetitligt og fremvist sig så fuldendt. 

Jeg har egentlig set frem til denne forestilling i lang tid. Den har været synlig for mig på flere sociale medier, så stemningen omkring Ballet de Luxe er blevet bygget godt op i et par måneder. Særligt har jeg glædet mig til at se Ballo della Regina blandt andet fordi, Den Kongelige Ballet havde besøg af gæstelærerne Merrill Ashley og Stacy Cadell, som begge er tidligere kæmpe-stjerner fra Balanchines tid. De har begge været med til at forberede kompagniet med små tips og tricks til det perfekte resultat af balletten. Merrill Ashley var sandeligt også frontstjernen i det såkaldte original cast, dengang “Ballo della Regina” havde urpremiere med New York City Ballet i sin tid. 

Ballo della Regina viste sig som den utroligt glædelige og frie ballet, som jeg havde håbet på at se. Holly Dorger, som var den ene halvdel af soloparret, fløj rundt på scenen sammen med sine med-ballerinaer som brusende champagnebobler, der ikke kunne stoppes. Deres trin blev hurtigere og hurtigere, og danserne stod kun mere og mere skarpt jo længere man kom. De så utroligt fine ud i deres yndefulde og glimmerrige dragter, der sammen med deres synkrone kunnen gjorde dem til den lækreste gruppe af enæggede tvillinger. Jeg kunne ikke andet end at blive glad, forfrisket og imponeret af at se dette lille stykke mesterværk. 

Den glædelige nyhed er, at jeg må sige det samme om forestillingens 2. og 3. akt - August 2.0 og Raymonda. August 2.0, herrernes akt, viste Den Kongelige Ballets herrere frem som de stolteste og stærkeste dansere, man kunne have fundet til den danske ballet. Hübbe og Bjørn har lavet en særlig fortolkning af Bournonvilles trin. Bournonville er typisk kendt for sine handlingsorienterede balletter modsat de balletter, der “blot” præsenterer en symfoni af trin uden en særlig fortælling. Men posen blev rystet, og Den Kongelige Ballet fremviste nu August 2.0 som den smagfulde symfoni af dans. Det var en forunderlig overraskelse, som virkede ret udfordrende til at starte med, men som til slut formåede at stå fast som en helt oplagt måde at fortolke Bournonville på. Ligesom hvis en sang skifter toneart midt i det hele - lidt akavet til at starte med, men senere giver det kun endnu bedre musik. 

Den, som har sammensat programmet for Ballet de Luxe 2020, har absolut ramt plet. Det har en perfekt længde, som giver smag for de lækre trin, men som heller ikke giver for meget af det gode. Man er tørstig efter mere, hvilket er en kunst at kunne fremprovokere. Programmet favner diverse energier, stilarter, følelser og udtryk - og netop dét gør Ballet de Luxe aldeles De Luxe!

Cadeau til danserne og kunstnerne bag denne velsmagende forestilling.

STUDERENDE OG FATTIG? SÅDAN GØR DU:
Som ung under 25 år kan du købe billetter fra 63kr. Hvis ikke du er det, er priserne fra 105 kr. 

Foto: Henrik Stenberg

 
Den 4. VægComment